menu

Leerstijlen en wat jij ermee kunt

Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met leerstof. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het fijn vinden om veel vragen te stellen, voordat ze iets gaan ondernemen. Anderen zijn echte doeners, zij willen het liefst meteen aan de slag. Dit zijn twee voorbeelden van ‘leerstijlen’. De beste praktijkopleiders kunnen goed inspelen op de leerstijl van de ander. En… ze weten ook wat hun eigen voorkeurstijl is. Tijd voor wat onderzoek!
Rogier is sinds eind 2013 praktijkopleider. Hij heeft inmiddels tientallen nieuwe collega's bekend gemaakt met de catering.
Leren
over leren
± 25 MINUTEN
Informatief

Leren over 'leren'? Hoezo? Er blijken nogal wat verschillen te bestaan in de manier waarop lerenden de leerstof verwerken. Sommigen zijn meer visueel ingesteld, anderen meer auditief. 

Ik hoor je al denken: wat heb ik hier dan aan? In de eerste plaats is het goed om je bewust te zijn van je eigen leerstijl. Mensen zijn namelijk gewend om strategieën aan te bieden vanuit hun eigen bekende situatie. Ben jij dus een doener, dan ben je waarschijnlijk geneigd om ook een leerling of stagiair ook zoveel mogelijk te laten ervaren (doen) in de praktijk. Maar wat als jouw leerling of stagiair een ‘dromer’ is? Kies je dan de effectiefste manier van leren?

In deze module leer je waar je een leerstijl aan kunt herkennen en welk gedrag bij zo’n leerstijl het meest effectief is. Je wordt uitgedaagd om je eigen leerstijl te bepalen. Klaar voor wat leerstof?

Z
Hoe leer jij?
Zeg eens eerlijk: weet jij welke leerstijl bij jou past? Of heb je daar eigenlijk nooit eerder bij stil gestaan? Wie zich bewust is van zijn eigen leerstijl, let bijna automatisch beter op de leerkenmerken van de ander. Goed nieuws, want pas als je weet wat goed bij de ander past kun je daarop inspelen.