menu

Kundig beoordelen: hoe doe je dat?

Heb jij een leerling of stagiair die een toets moet doen in de praktijk? Dan moet ‘ie aan de bak natuurlijk om te laten zien wat hij kan. Als beoordelaar zul je hard moeten werken en je koppie erbij moeten houden. Kundig beoordelen is afhankelijk van allerlei factoren: het soort toets, de kwaliteit van de opdrachten, de manier van formuleren, de omstandigheden ter plaatse en… de manier waarop de beoordelaar omspringt met zijn observatie en de bijbehorende criteria. Klaar voor de uitdaging?
Rogier is sinds eind 2013 praktijkopleider. Hij heeft inmiddels tientallen nieuwe collega's bekend gemaakt met de catering.
Betrouwbaar
EN TRANSPARANT
± 25 MINUTEN
Informatief

Beoordelen is niet eenvoudig. Bovendien kan er veel van een beoordeling afhangen: een diploma of promotie. Een beoordeling is nooit 100% objectief; zeker bij de beoordeling van gedrag. Wel kan de subjectiviteit zo veel mogelijk worden beperkt. 

Maak kennis met de randvoorwaarden van een goede beoordeling. Vind informatie over de meest voorkomende toetsvormen. Verder ontdek je wat je moet doen om een leerling of stagiair goed op een toets voor te bereiden. Tot slot sta je stil bij de gespreksopbouw die volgt op de beoordeling. Je zult er snel achter komen dat beoordelen meer is dan het aankruisen van vakjes of het berekenen van een score.

E
Duizendpoot m/v
Een goede beoordelaar weet precies wat de opdracht inhoudt, houdt rekening met de omstandigheden ter plaatse en heeft een scherp observatievermogen. Als vervolgens de normen goed zijn toegepast is het allemaal een eitje. Klaar voor?