menu

Instructie geven: hoe doe je dat?

Is iemand opleiden vooral een kwestie van heel veel uitleg geven? Welnee! Natuurlijk, een praktijkopleider geeft instructie. Maar dat is zeker niet het enige. Een succesvolle opleiding bevat een goede mix van allerlei leeractiviteiten. En daar moet je van tevoren goed over nadenken! Tijd om een plan te maken, vind je niet?
Rogier is sinds eind 2013 praktijkopleider. Hij heeft inmiddels tientallen nieuwe collega's bekend gemaakt met de catering.
Leg jij
HET EVEN UIT?
± 25 MINUTEN
Informatief

Iemand opleiden op de automatische piloot? Dat zou je zelf ook niet willen. Voordat je iemand iets gaat leren, zul je een aantal dingen moeten uitzoeken en vastleggen in een opleidingsplan. In zo'n plan beschrijf je wat je de ander wilt leren, op welke manier je dat voor elkaar denkt te krijgen en hoeveel tijd daar voor nodig is. Zo'n plan maken is echt geen invuloefening: je moet rekening houden met de stagiair of leerling, met diens ervaring, manier van leren, motivatie, schoolritme, de omstandigheden ter plaatse...

In deze module maak je tevens kennis met de fasen die bij het geven van instructie komen kijken.

W
Instructie x oefening
Weet jij wat het verschil is tussen een aap een kunstje leren en het succesvol aanleren van nieuwe vaardigheden? Een handeling blijft pas echt hangen als er in meerdere situaties wordt geoefend. Maak jij het mogelijk?